Technologie Primus
JAK PRAWIDŁOWO UŻYWAĆ PALNIKA?
- Najlepsze do gotowania są aluminiowe garnki z wymiennikiem ciepła. Dzięki ich użyciu ciepło jest równomiernie rozprowadzane po całej powierzchni garnka, a płomień palnika nie rozchodzi się na boki, lecz jest kierowany bezpośrednio pod garnek. W rezultacie znacznie zmniejsza się czas gotowania oraz zużycie paliwa.
- Użycie pokrywki na garnek skraca czas gotowania.
- Gotowana żywność powinna byc podzielona na mniejsze kawałki.
- Żywności nie należy dogotowywać do końca na pełnym gazie. Pod koniec gotowania można zmniejszyć lub wyłączyć płomień i nakryć garnek termoizolacyjnym pokrowcem, który utrzyma zgromadzone ciepło do momentu, gdy potrawa będzie gotowa.
- Nie należy maksymalnie rozpalać palnika - sprzęt pracuje najbardziej wydajnie przy wykorzystaniu około 3/4 mocy.
- Urządzenie należy chronić przed wiatrem.
- Najlepszym paliwem jest gaz - nie wymaga wstępnego ogrzewania, a ponadto jest bardziej wydajny niż płynne paliwo.
- Wielkość garnka powinna być dobrana do mocy i wymiarów palnika.
- Oszczędzaj paliwo - po ugotowaniu większej ilości wody lub żywności, pozostałą część do nastepnego posiłku należy przechowywać w termosie.
IZOLACJA PRÓŻNIOWA
To, jak długo termos utrzyma właściwą temperaturę płynu, zależy od pojemności naczynia oraz temperatury napoju lub dania. Ważne, aby przed użyciem termosu ogrzewać go przez kilka minut, wlewając do niego gorącą wodę, dzięki temu dłużej utrzyma on wysoką temperaturę właściwego płynu. Gorący napój lub posiłek, w momencie wlewania go do termosu, również powinien posiadać jak najwyższą temperaturę, mniej więcej 97°C.
Wykres przedstawia przybliżone wartości, mierzone z zastosowaniem tradycyjnego korka oraz w temperaturze otoczenia 20°C. Termos był również wcześniej ogrzewany przez 5 minut w gorącej wodzie o temperaturze 95°C.